استاد دانشگاه هاروارد
کامران وفا در سال ۱۳۳۹ در تهران متولد شد. در دبیرستان البرز درس خواند و دیپلم گرفت. در ۱۷ سالگی (۱۳۵۶) به آمریکا رفت تا تحصیلات عالی خود را انجام دهد. در دورهی لیسانس، در دانشگاه امآیتی، هم زمان دو رشتهی ریاضی و فیزیک را انتخاب کرد و در ۱۹۸۱ مدارک خود را گرفت.
وفا علوم نظری را دوست داشت و دلش میخواست جلوتر از مسائل عملی حرکت کند؛ برای همین از دانشگاه مهندسی امآیتی به دانشگاه پرینستون رفت و همانجا با راهنمایی استادش، ادوارد ویتن، دکترای خود را در زمینهی فیزیک گرفت. این استاد و شاگرد با هم پژوهشهای زیادی انجام دادند؛ حتی یک قضیه در فیزیک نظری به نام آنها (ویتن-وفا) ثبت شده است. وفا با پایان تحصیلاتش مانند بسیاری دیگر از دانشمندان علوم نظری به دانشگاه هاروارد رفت و خیلی زود به عضویت ابتدایی هیأت علمی آنجا در آمد. از سال ۱۹۸۸ تا ۱۹۹۰ استادیار این دانشگاه بود و در کنار کارهای پژوهشی تدریس میکرد. با پشتکار، نبوغ بالا و علاقه وفا به فیزیک، طولی نکشید (۱۹۹۰) که در دانشگاه بزرگ هاروارد صاحب کرسی شد.
افتخارات و جوایز
کامران وفا تاکنون بیش از ۲۵۰ مقالهٔ علمی نوشته است. او در سال ۱۹۸۹ جایزهٔ «محقق جوان» ریاست جمهوری آمریکا را دریافت کرد. در همان سال جایزههای آلفرد پی اسلون و بنیاد پاکار هم به او اعطا شد. وفا عضو فرهنگستان علوم ایالات متحده آمریکا است و با آکادمی هنر و علوم این کشور نیز همکاری میکند. در سال ۲۰۰۸ به خاطر تلاشهایش در زمینهٔ ریاضی و فیزیک جایزهٔ AMS لئونارد ایسنبود را به دست آورد. در همان سال جایزهٔ مرکز بینالمللی فیزیک نظری(ICTP) موسوم به دیراک هم به او تعلق گرفت.
در سال ۲۰۱۶ جایزهٔ دنی هاینمن در زمینه فیزیک ریاضی هم به او داده شد. در سال ۲۰۱۶ کامران وفا به اتفاق اندرو اشترومینگر و جوزف پولچینسکی برندهٔ جایزهٔ سه میلیون دلاری «پیشگامان علم» (Breakthrough Prize) شدند. این بزرگترین جایزه علمی جهان است که از سال ۲۰۱۲ کار خود را آغاز کرده و توسط صاحبنامانی از سیلیکون ولی مثل یوری میلنر، سرگئی برین و مارک زاکربرگ تأمین مالی میشود. مراسم سال ۲۰۱۶ آن در مرکز تحقیقاتی ایمز(Ames) ناسا واقع در کالیفرنیا برگزار شد.
برخی از افتخارات و جایزههای وی عبارتند از:
• جامعهٔ اعضای دانشگاه هاروارد، عضو تازهوارد، ۱۹۸۵–۱۹۸۸
• جایزه محقق جوان ریاست جمهوری امریکا، ۱۹۸۹
• جایزه آلفرد پی اسلون، ۱۹۸۹
• جایزه بنیاد پاکار، ۱۹۸۹
• همکاری با آکادمی هنر و علوم آمریکا، ۲۰۰۵
• نوبل AMS لئونارد ایسنبود برای ریاضی و فیزیک، ۲۰۰۸
• مدال دیراک از آی سی تی پی، ۲۰۰۸
• عضو آکادمی ملی علوم، ۲۰۰۹
• جایزه پیشگامان علم فیزیک بنیادی ۲۰۱۶